Vad är MP4-formatet?
Kommentar

Vad är MP4-formatet?

Senast uppdaterad den 18/08/2018 av

MP4 – Beskrivning

MP4, också känt som MPEG-4 Part 14 och MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding), är ett innehållsformat som låter en kombination av digitalt ljud och video definierat av MPEG samt annan data som stillbilder och undertexter hållas i en och samma fil. Formatet är designat för att innehålla synkroniserad mediainformation i ett flexibelt format med anledning att utbyte, hantering och redigering av multimediafiler.

MP4-filer kan streamas över internet och således det mest använda formatet för förvaring av digitala ljud- och videostreams på många hemsidor, trots att Flash video redan har introducerats inom samma avdelning. Detta beror på att MP4 erbjuder högkvalitativ output – lika bra som DVD med en komprimeringsratio på 4MB per min. Just nu accepteras formatet av över 90 procent av alla “smarta” enheter.

Filändelse: MPEG-4 Part 14/MP4

Kategori: Multimediafil

Standard: ISO/IEC 14496-14

Utvecklare: ISO

MP4 – Specialfunktioner

  • MP4-formatet är identiskt med Apples MOV-format. The International Organization of Standardization har godkänt MPEG-4 formatets specifikation som skapades baserat på MOV specifikationen som släpptes 2001 men formellt sätt stödjer den andra MPEG-4 funtioner och IOD (Initial Object Descriptors).
  • Den vanliga filändelsen för MPEG-4 Part 14 är MP4 ,em MPEG-4 filer har andra ändelser inom “MP4 familjen”: M4A och M4P. MPEG-4 fler med krypterad ljudstream använder M4A ändelsen och krypterade med FairPlay DRM säljs genom iTunes Store med M4P.
  • Till skillnad från andra innehållsformat, kan MP4 även förvara annan data såsom undertexter, stillbilder, objekt- och scenbeskrivningar.

MP4 – Fördelar

  • Filformatet MP4 har en kvalité som är väldigt lik den urprungliga DVD-kvaitén. Och videos av den här sorten kan enkelt och snabbt laddas ner från hemsidor om man har en snabb bredbandsanslutning.
  • Som vi nämnde tidigare tillåter MP4 streaming via internet, vilket indikerar att innehållet kan visas i realtid. De flesta hemsidorna använder MP4-tenologi för att bädda in korta videoklipp på hemsidor för reklam och annonsering på nätet.
  • MP4 har ett stort hårdvarustöd. Det är ett standard videofromat och kan smidigt spelas av nästan alla moderna digitala enheter.
  • MP4-teknologin kan ändras för att skapa grunden för nya teknologier inom “MP4 familjen”.

MOV & MP4 – Skillnad

Både MP4 och MOV-formatet är innehållsformat som oftast används för att spara videofiler. MOV formatet utvecklades av Apple Inc. som ett format för deras QuickTime-filmer. MOV visade på fördelar för vardagligt bruk, däribland bättre videokvalité och förmåga att förbättra ljud- och bildkvaité, men hade också, på grund av äganderätt, en del begränsningar. MP4-formatet skapades baserat på filtypen MOV och de var i början helt identiska innan de utvekclades till standardformatet inom multimediaindustrin.

Eftersom de båda anväder samma MPEG-4 format för att komprimera data, kan de utbytas i en Apple miljö. Filkonvertering mellan MOV och MP4 kräver ingen omkodning. Men om du vill utföra konverteringen på ett operativsystem utöver Apples, kan du stöta på problem. Eftersom MP4 har blivit industristandard, har den bättre stöd på andra plattformar än Apples MOV. Det är oftast lättare att hitta kompabiliteter med MP4 än med MOV.

Sammanfattning

  • Både MOV och filformatet MP4 är innehållsformat för förvarng av multimediafiler.
  • Utvecklandet av MP4 baserades på MOV-formatet.
  • MP4 är standrad filformat och har därför mer stöd än MOV.

Vilka fördelar finns det med MP4-filer?

i

Konvertera SWF till MP4 – SWF står för Small Web Format, och är Adobe Flahs filformat som skapats av Macromedia med målet att hjälpa användare att spela animerad grafik och multimeda på nätet. Tyvärr kan de flesta spelarna och enheterna, däribland iPhone, iPad, iPod, Xbox, PSP, QuickTime, och Windows Media Player, inte spela SWF-formatet. Därför är det smart att konvetera SWF till MP4 så att man kan spela upp SWF utan problem.

ii

Konvertera ISO till MP4 – ISO är egentligen en bildfil som innehåller VOB videofiler på en vanlig CD. ISO-filer kan inte spelas av mediaspelare då det inte är en videofil. Om du vill spela ISO-filer på din smartphone, surfplatta eller laptop, måste du först konvertera dem till MP4.

iii

Konvertera TS till MP4 – TS (Transport stream) är ett standard format som använder MPEG-2 teknologi för filsändning och dataförvaring. Det används ofta för att sända HDTV, videostream och för att förvara videos på DVD. För att njuta av videos i TS-formaet på andra spelare och bärbara enheter, måste du först konvertera dem till MP4-formatet.

iv

Konvertera ASF till MP4 – ASF – Advanced Streaming Format – utvecklades speciellt för streamin av Microsoft Corporation. Windows Media Audio och Windows Media Video är vanliga media i ASF-filer. Denna sortens fil kan också förvara MP3-filers ID3-taggar, inklusive titel, album, artist, genre eller ett videospårs metadata. Skulle du hitta ASF-filer på Internet men vill spela dem på din mobiltelefon, rekommenderas det att du konverterar dem till MP4.

Betyg:4.3 /5(baserad på 10 betyg)Tack för ditt betyg!
Skriven av:tillKonvertera videoformat, Videokonverterare.Senast uppdaterad den 18/08/2018

Lämna en kommentar

Vänligen ange ditt namn!
Vänligen ange innehåll!

Kommentar (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Exklusiva
presenter
&
värdefulla
rabatter
Läs mer
Apowersoft Unlimited
En installation för all 14+ av Apowersofts produkter
new
Support
Dela
Omdöme
Kommentera
Tillbaka till toppen