Vad är MKV-formatet?
Kommentar

Vad är MKV-formatet?

Senast uppdaterad den 18/08/2018 av

MKV, också kallat Matroska Video, är ett gratis standard innehållsformat som kan förvara en mängd olika video-, ljud- och undetextspår i en fil. Denna sortens fil utvecklades i Ryssland under 1992. Steve Lhomme, Matroskas grundare, plus en grupp programmerare stod för utvecklingen. Namnet Matroska kommer ursprungligen från det ryska ordet “matryoshka”, som betyder “Ryska dockor”. Precis som andra innehållsformat, däribland AVI, MP4 och ASF (Advanced System Format), liknar MKV dessa formatet när det gäller konceptet att förvara multimedia, men formatet sticker ut då det är helt öppen i specificationen.

Filändelse: MKV

Kategori: Videofil

Populäritet: Very popular among movie fans

Utvecklare: Steve Lhomme

Teknisk information om MKV-formatet

  • Filformatet härstammar från ett project kallat MCF (Multimedia Container Format), det första projektet som skapades för en öppen media container som kunde rymma video, ljud och undertexter i en fil.
  • Normallt sätt består en Matroska fil av fyra olika filer. MKA för ljudfiler, MKS för undetexter, MK3D för stereoskopiska 3D video och MKV för video med ljud och undertext.
  • MKV är varken en ljud- eller videokomprimeringscodec, utan ett innehållsformat som kan spara ljud, video och undertexter i en enda fil. Användare kan använda det för att spara en hel film eller en CD.
  • Som ett föremål med öppenkällkod, kan det användas personligt då den tekniska informationen som beskriver den ursprungliga datan är öppen till alla, även till vinstdrivande grupper som tänker stödja formatet i sina produkter.
  • MKV- är motståndskraftigt. Den kan spela filer även om de är korrupta.

Jämförelse – MKV och HEVC MKV

Som vi nu vet kan MKV innehlla flera olika media typer i olika sorters codec, den vanligaste är H.264 eller AVC. Ett annat format som kan förvaras i MKV är H.265 eller High Efficiency VIdeo Coding (HEVC), som är föregångaren till H.264. Innan vi går vidare med jämförelsen måste vi se vad skillnaderna mellan H.264/AVC och H.265/HEVC.

i

H.264 och H.265: H.264 eller AVC är för nurvarande det vanligaste formatet för videokomprimering. Det används flitigt på videosidor såsom YouTube och Vimeo, Blu-ray och HDTV-sändningar över kabel och satellit. HVEC är bättre på detta då det stödjer webb-streaming och sändning av Ultra HD-videos, samt 4K och 2K. H.264 stödjer upp till 4K och bara 59.94 fps, medans HVEC stödjer upp till 8K och 300 fps.

ii

H.264 MKV VS. HEVC MKV: HEVC MKV betyder MKV-filer med HEVC codec. MKV-filer i HEVC format har en lägre bithastighet än H.264 MKV-fil, därför kan filstorleken minskas till 40-50% mindre än H.264 filer utan att förlora kvalité. Fast på grund av den HEVCs nya tekonologin, är stödet för HEVC MKV begränsat jämfört med H.264 MKV eftersom H.264 fortfarande är de populärast formatet för komprimering av videos. Men vi är säkra på att antalet apparater och program som stödjer HEVC MKV formatet kommer fortsätta växa.

Spelare som kan öppna MKV-filer

VLC Media PlayerVLC Media Player – VLC Media Player är en öppenkäll, cross-plattform och bärbar mediaspelare, och är det bästa verktyget för uppspelning av MKV-filer. Programmet stödjer nästa alla sorters ljud- och videoformat. Du behöver inte ladda ner extra codec för att spela filer i detta formatet.

Final Media PlayerFinal Media Player – Utöver MKV, kan Final Media Player spela 40 andra videoformat samt 40 olika ljudformat. Fast programmet är bara kompatibelt med datorer som körs på Windows 8, 8.1, Vista och XP.

5K Player5KPlayer – 5K Player kommer med ett grundläggande gränssnitt som som är enkelt att förstå. Applikationen har extra funktioner såsom gratis nerladdning av låtar, DVD och musikuppspelning.

MPlayerMPlayer – MPlayer kan spela upp en mängd olika mediaformat, däribland fysisk media, innehållsformat, videoformat, ljudformat, undertextformat, bilder, osv. Den kan köras på olika plattformar.

DivX Plus PlayerDivX Plus Player – DivX Plus Player är ett program som inte bara är kompatibelt med MKV utan kan också spela upp dem bra. Fast programmet är designat för kommerciellt bruk. Användare måste betala för att kunna spela MKV med denna mjukvaran.

Allt-i-ett lösningar för MKV-video

i

Lägg till undertexter till MKV-videos – Undertexter är välidgt viktiga om man vill består en film. Ibland kan MKV-filmer som vi laddar ner från videosidor eller köper i affären komma utan inbyggda undertexter. Detta kan vara oerhört frustrerande. För att bli av med problemet kan man lägga till rätt undertextspår till filmen.

ii

Extrahera undertexter från en MKV-fil – MKV kan innehålla video, ljud och undertexter i en fil. Om man vill spara undertexter från en film för att använda någon annanstanns, kan du extrahera de från video med två oliak metoder.

iii

Spela MKV på Samsung TV – Enligt Samsungs officiella hemsida, kan Samsung TV spela alla sorters mediafiler, inklusive MKV-formatet, fast en del av MKV-videos accepteras inte av TVn på grund av kompabilitetsproblem. Om MKV-filen innehåller Dolby True ljud kommer TVn inte kunna spela upp den. Därför är det bättre att du ändrar ljudfilen till ett format som TV kan känna igen, eller så konverterar du hela filen till ett mer populärt format.

iv

Spela MKV på Mac – Filformatet MKV fungerar inte bra med Mac OS. Vill man spela formatet på en Mac måste man fört adda ner ett ensamstående program. Det finns ett par sätt att lösa problemet på och börja spela MKV-filer på Mac, men kan till exempel ordna så att man kan spela upp dem i QuickTime Player.

Betyg:4.5 /5(baserad på 4 betyg)Tack för ditt betyg!
Skriven av:tillKonvertera videoformat, Videokonverterare.Senast uppdaterad den 18/08/2018

Lämna en kommentar

Vänligen ange ditt namn!
Vänligen ange innehåll!

Kommentar (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Exklusiva
presenter
&
värdefulla
rabatter
Läs mer
Apowersoft Unlimited
En installation för all 14+ av Apowersofts produkter
new
Support
Dela
Omdöme
Kommentera
Tillbaka till toppen