Vad är MOV format?


MOV – Förklaring

MOV, betraktat som ett filformat för QuickTime player, skapades och utvecklades år 1998 av Apple Inc. Det använder MPEG-4 codec för kompression och innehåller olika spår för lagring av filerm och andra videofiler. Varje spår behöver oftast kodas med en eller flera sorters codec. Jämfört med andra videoformat, är MOV-fil en förstörande komprimering trots allt, men det är fortfarande ganska användbar för sin utmärkta hög kompatibilitet med olika mediaspelare och redigeringsverktyg. Det är inte bara kompatibelt med Machintosh, utan även för Windows PC. Även vissa DCVPRO (ett DV format med hög upplösning) filer är MOV videos.

Filändelese: MOV

Kategori: Video fil

Populäritet: Populär bland Apple användare

Utvecklare: Apple Inc.

Fakta om MOV

  • MOV är ett filformat för QuickTime Player, vilket betyder att det fungerar felfritt på Mac.
  • MOV formatet utvecklades av Apple Inc. Efter det blev MP4, som i stor utsträckning utvecklats med MOV som bas, en internationell standard.
  • MOV och MP4 har mycket gemensamt eftersom de båda använder MPEG-4 kod för komprimering, därför fungerar de väldigt bra tillsammans i samma Apple QuickTime miljö.
  • MOV är ett välanvänt format kompatibelt med datorer och applikationer, det är dessutom säkert att använda för filöverföring.
  • MOV passar för videoredigering och webbsändningar då man kan justera de primära elementen separat.
  • MOV spara flera självständiga spår. Det är möjligt att spearat förbättra ljudet, bildkvaliteten och upplösningen, vilket för att redigering är hyfast enkelt.

Fördelar: MOV-fil är så kompatibla att de kan spelas på olika plattformar och använda lite utrymme. De känns igen av många olika mediaplattformar såsom Mac, Windows, iOS och Android.

Nackdelar: MOV använder en komprimering med mycket bortfall på videospår, så videokvaliteten är aldrig lika bra som den ursprungliga versionen. Dessutom har varje MOV-spår (ljud, video, text) kodats med en särskild kod. Ett program kan spela upp det och programmet kan känna igen de olika koderna.

1

MOV vs. AVI

Till skillnad från MOV, har AVI utvecklats av Microsoft. Det fullständiga namnet är Audio Video Interleave och betyder att de kombinerar ljud och video spår utan en komprimering med bortfall. Trots att AVI inte är tillfredställande, blev det väldigt populärt p.g.a sin höga kompabilitet. Nu när Apple användarna blir fler och fler har MOV blivit mer och mer accepterat. För de som inte använder Apple produkter är AVI fortfarande ett format som används flitigt. MOV och AVI har utvecklats av olika företag och har därför olika för- och nackdelar. Här är en jämförelse av de två formaten.

Kvalitet: Eftersom båda formaten har en komprimering med bortfall, kommer filen förlora lite kvalitet. Skillnaden är att AVI använder MPEG-2 för sin komprimering medans MOV använder MPEG-4. Skulle man jämföra samma video i de två olika formaten skulle man märka att MOV har bättre kvalitet.

Filstorlek: Sanningen är att MOV inte bara innehåller ljud- och videospår utan innehåller ibland även textspår. Om vi använder en 3 min video som exempel så är den i MOV 60 MB stor medans samma fil i AVI bara är 45 MB. MOV tar helt enkelt upp mer utrymme. Vi kan också använda bithastiget som en referens. Om siffran är hög är filen större. En MOV-fil med en bithastighet på 2900 kbps har bara 456 kbps i AVI.

Kompabilitet: Som vi nämde ovan är AVI det huvudsakliga formatet för uppspelning och överföring när det gåller personer som inte använder Apple. Och för de som gillar Apple produkter som iPhone och Mac, är MOV det mest populära.

2

Program som kan öppna MOV- fil

QuickTime playerApple QuickTime Player – Eftersom MOV har utvecklats för QuickTimePlayer, är det det bästa valet för uppspelning av videofiler i MOV-format.

Windows media playerMicrosoft Windows Media Player – Även Windows Media Player fungerar bra med MOV-fil. Vilket betyder att du kan öppna MOV-fil på en PC utan att behöva installera ett program först, men kom ihåg att det bara fungerar för version 10 och högre.

VLC playerVideoLAN VLC Media Player – VLC, skapat av VideoLan Project, är en kraftfull mediaspelare som stödjer uppspelning av både ljud- och videofiler, CD, webbkameror, enheter och stream. Det kan dessutom installeras på plattformar såsom Mac och Windows. MOV-fil spelas smidigt upp med den här mediaspelare.

Roxio Creator – Roxia Creator (tidigare Easy Media Creator) är en populär multimedia mjukvara för både Mac och Windos. Med programmet kan du redigera video, ljud, bilder, etc.

CyberLink PowerDVD – PowerDVD är en avancerade film och mediaspelar som kan spela Ultra HD 4 K och 3D videos, kan även användas för att spela QuickTime filmer. Det är också ett mediahanteringsverktyg som stödjer bläddring, sökning och online delning med flera.

3

Allt-i-ett lösningar för MOV-format

i

Konvertera WMV till MOV – WMV, eller Windows Media Video, används ofta för straming av videos men det fungerar tyvärr inte för personer som använder Apple enheter då det inte är helt kompatibelt. För att undvika detta problemet burkar användare istället konvertera dem till MOV.

ii

Konvertera AVi till MOV – AVI är ett format som stödjer olika sorters streaming och uppspelning av ljud och video. Det fungerar felfritt med Windows PC men inte lika bra med Apple produkter och applikationer. Om du vill göra det enkelt och spela det på din Mac, rekommenderas det att du först ändrar AVI till ett mer passande format – MOV är ett bra val.

iii

Konvertera VOB till MOV – VOB, kallas “Video Object” i DVD specifikationer. Är ett format för DVD-Video media inklusive digital video, ljud och undertexter. På grund av sin höga kvalitet bränner användare oftast de till DVD. I jämförelse är en 2 timmars VOB film 4,7 GB stor medans samma film i MOV bara 2,4 GB. Så vill man spara utrymme är det smart att konvertera VOB till MOV.

iv

Konvertera SWF till MOV – SWF, kort för small webb format, är ett Adobe Flash format som ofta används för animerade video och ljud för webben. Många SWF filer kan endast visas med Adobe Flash Player. De flesta stora mediaspelarna, t.ex QuickTIme eller bärbara enheter som iPhone, kan inte spela upp SWF filer. Fast den begränsningen elimineras enkelt genom att konvertera SWF till MOV.

v

Konvertera MP4 till MOV – MP4, också känd som MPEG-4, är ett populärt format som används för att lagra video- och ljuddata. Det producerades mer eller mindre baserat på MOV-formatet. MP4 används dessutom ofta för delning av videofiler på Internet. Fast ibland fungerar MP4 från hemsidor inte så bra med Apple produkter såsom iPhone, iPad och iPod. MOV är helt enkelt bättre att använda för produkter med Apples operativsystem. Om du är en Mac användare är det mer säkert och stabilar att använda MOV än MP4.

Lämna en kommentar

Vänligen ange ditt namn!
Vänligen ange innehåll!

Kommentar (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Exklusiva
presenter
&
värdefulla
rabatter
Läs mer
Apowersoft Unlimited
En installation för all 14+ av Apowersofts produkter
new
Support
Dela
Omdöme
Kommentera
Tillbaka till toppen