Vad är formatet AVI?
Kommentar

Vad är formatet AVI?

Senast uppdaterad den 11/12/2015 av

AVI, också kallad Audio Video Interleaved, är ett filformat som kombinerar ljud- och videodata i en fil så att de kan spelas upp synkroniserat. Det används framför allt för förvara TV-serier, filmer och andra videos. AVI formatet utvecklades av Microsoft i november 1992 och andvänds nu ofta för överföring av filer och förvaring av video- och ljuspår. AVI-filer är väldigt kompatibla och stödjs inte bara utav Windows, utan även av andra stora plattformar såsom Max, Linux och Unix. Formatet kan dessutom spelas på nästa alla mediaspelare inklusive VLC.

Fileförlängning: AVI

Kategori: Videofil

Populäritet: Populär sedan den släpptes

Utvecklare: Microsoft

1

Specificationer av AVI Filformatet

i

Karaktär

AVI sattes i bruk väldigt tidigt, redan efter att Windows 3.1 släpptes. För nuvarande räknas den som standard formatet för förvaring av filmer på Windows PC och det använder sig av en stabil komprimieringsteknologi som kombinerar ljud och video. Även om AVI videos inte är förlustfria, så behåller bilderna och ljudet en bra och stabil kvalité. Men jämfört med andra filformat, tar AVI upp mycket utrymme – ibland lika mycket som en DVD. Det är förmodligen därför den alltid hamnat efter MPEG-1 formatet.

ii

Struktur

En fullständig AVI-fil kan vara uppbyggd av tre delar. Först har man huvuddelen som visar allmän information om file, t.ex. filstorlek, bildhastighet och parametrar om kompressionen. Den andra delen är data delen, den som innehåller grafik- och ljuddata. Den sista delen är index-delen som hanskas med filplacering och funktioner.

iii

Typ

Saken är den att AVI är ett gammalt format som har användts i många år, men komprimeringsteknologin har uppdateras flertalet gånger. Därför finns nu problemet med att vissa nya versioner av mediaspelare inte kan känna igen äldre AVI-filmer som komprimerats med en andan kod samtidigt som äldre spelare inte känner igen nyare AVI-filer. Därför är det nödvändigt att lista ut vilken typ en AVI-fil tillhör och vilken komprimeringsmetod som använts. I de flesta fall är dessa formaten något vi känner igen.

Förlustfri/MPEG-1 AVI – Det behövs ingen plug-in för att spela och används mest för redigering.

DIVX / XVID AVI – Är en sorts MPEG-4 komprimering. För att kunna spela filen måste man ladda ner en bättre DIVC elle XVID encoder. När filmen börjar kommer en DIVX märkning synas på skärmen i ett par sekunder.

DV kodek AVI – DV (Digital Video Format) släpptes av Panasonic, Sony och flera andra tillverkare. Detta formatet var mycket omtyckt när det släpptes. Använder kan redigera filen genom att föra över den so, digital video till PC och sen ändra om den till digital video igen. Denna sortens format sparas alltid som AVI-filer, också kallat för DV-AVI format.

2

Allt-i-ett lösning för AVI formatet

i

Konvertera VOB till AVI – Jämfört med andra format behåller AVI video- och ljudkvaliteten. Dessutom fungerar AVI väl med Windows PC och många andra plattformar. Däremot kan VOB-filen bara spelas av särskilda spelare. Det passar heller inte för redigering och därför väljer många hellre AVI istället för VOB.

ii

Konvertera MOV till AVI – MOV-filen, också känd som Apple QuickTIme movie, är ett videoformat som utvecklats av Apple Inc. Det är populärt bland Apple användare då det är videoformatet som användes av Apple QuickTime. Formatet fungerar även bra på Windows. Fast en film i MOV tar upp mycket mer utrymme än samma film i AVI filformatet. Därför gillar många att konvetera MOV till AVI för att njuta av uppspelning med lite förvaring.

iii

Konvertera SWF till AVI – SWF, förkortning för small web format, är en Adobe Flashfil som ofta används för animerad grafik, video och ljus på nätet. Många SWF-filer kan endast visas med Adobe Flash Player. De flesta välanvända mediaspelarna känner inte igen en SWF-video. Fast det gör inte så mycket då det är enkelt att konvertera SWF till AVI och på så sätt bli av med begränsningarna.

iv

Konvertera WMV till AVIWMV, eller WIndows Media VIdeo, används alltid gör streaming av videos och tar upp lite utrymme med bra videokvalité. Men formatet är begränsat til Windows PC så man kan inte spela upp WMV-filer på enheter som inte är Windows. Därför väljer många användare att helt enkelt konvertera WMV till AVI.

Betyg:4.3 /5(baserad på 13 betyg)Tack för ditt betyg!
Skriven av:tillVideokonverterare.Senast uppdaterad den 11/12/2015

Lämna en kommentar

Vänligen ange ditt namn!
Vänligen ange innehåll!

Kommentar (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Exklusiva
presenter
&
värdefulla
rabatter

Nyheter

Läs mer
Apowersoft Unlimited
En installation för all 14+ av Apowersofts produkter
new
Support
Dela
Omdöme
Kommentera
Tillbaka till toppen