Vad är WAV-format?
Kommentar

Vad är WAV-format?

Senast uppdaterad den 19/11/2015 av

Waveform Audio File Format eller WAVE är ett ljudformat som utvecklades genom att samarbete mellan Microsoft och IBM. Formatet släpptes för första gången år 1991. En WAVE-fils filnamn slutar med ändelsen .WAV eller . WAVE. Därför kallas filer i detta formatet många gånger för WAV-filer. Det är det huvudsakliga formatet på Windows för rått och okomprimerat ljud. En WAV-fil kan innehålla både okomprimerat och komprimerat ljud. Fast det är vanligast att WAV-filer är okomprimerade, vilket är anledningen till att WAV klassas som ett förlustfritt ljudformat med hög ljudkvalité. Denna sortens ljudfiler används också av radiostationer.

Filändelse: WAV

Kategori: Ljudfil

Populäritet: Populärt bland musikfans

Utvecklare: Microsoft och IBM

Fakta om WAV

  • Även om WAV oftast är okomprimerad, stödjer den förlustgivande komprimering vilket kan göras med Audio Compression Manager.
  • En Wav-fil innehåller inte bara ljuddelen utan även information om filen, däribland mono- och stereoegenskaper, bitdjup, sample rate och antal spår.
  • WAV är ett derivat av RIFF (Resource Interchange File Format), ett generiskt format för förvaring av ljud- och videodata i taggade bitar.
  • En WAV-fil kan vara upp till 4GB stor. Filer som ät större än så stödjs inte för kodning i detta formatet.

Fördelar: Okomprimerade WAV-filer ha förustfri ljudkvalité. Formatet stödjs av både Microsoft och Mac OS, så uppspelning är sällan ett problem. Redigering och ändring av denna sortens fil är enkelt då det inte krävs någon kodning.

Nackdelar: Storleken kan vara ett problem om du inte har mycket utrymme på dina enheter. Det gör det även svårare att dela filerna över Internet.

WAV vs. FLAC

Free Lossless Audio Codec eller FLAC, utveklades av Erik de Castro Lopo, Josh Coalson och Xiph.org Foundation och släpptes på 2001. Både WAV och FLAC klarar av förlust fri kvalité. Här följer en mer detaljerad jämföring av dessa två sorters filer:

Kvalité: WAV är ett okomprimerat förlustfritt ljudformat och FLAC är ett komprimerat förlustfirtt ljudformat. De kan båda upprätt hålla en ljudfils ursprungliga kvalité. WAV-formatet kan användas på Windows-system för att representera komprimerat ljud. Filer som komprimeras till FLAC kommer minska till hälften av sin ursprungliga storlek.

Filstorlek: WAV-filer är större än FLAC-filer. När en ljudfil komprimers till FLAC-format, kommer filens storlek att minska med 50-60%, medans en komprimerad WAV-fil bara representerar ljudddatan som den är.

Kompabilitet: Stödet för FLAC är inte lika utbrett som det för WAV. WAV är det huvudsakliga ljudformatet för Windows OS och alla enheter och prylar som körs på WIndows OS. Även Apple iTunes stödjer WAV-filer. FLAC däremot stöjds inte av de flesta operativsystem om man inte använder sig av särskild mjukvara.

Program som kan spela WAV-filer

Windows Media PlayerWindows Media Player – Utvecklades av Microsoft och kan spela alla ljud- och videofiler. Det kan även användas för att visa bilder. Programmet används flitigt av datorer som körs med Windows och Windows-baserade enheter. Det kan också användas för Solaris, Mac OS X och Mac OS 7.

VLC Media PlayerVLC Media Player – VLC Media Player är, på grund av sin öppna källkod och kompabilitet på olika plattformar, en utav de mest populära mediaspelarna. VLC är dessutom bärbart så man kan använd det för att spela WAV-filer på olika enheter utan installation.

iTunesiTunes – För Apple-användare är iTunes ett bra verktyg att spela WAV-filer med. iTunes kan också användas som en mediaspelare, ett verktyg för filöverföring och enhetshanterare.

Winamp PlayerWinamp – Denna spelaren utvecklades av Nullsoft, med ägs numera av Radionomy. Det är en mediaspelare för Windows, Mac och Android. Spelaren har funktioner såsom ett mediabibliotek, spellista, musikbilder, osv.

Allt-i-ett lösningar för WAV-formatet

i

Komprimera WAV-filer – WAV-formatet är ett förlustfritt ljudofrmat. Filerna håller hög kvalité men är ofta väldigt stora. Filformatet änvänder mycket utrymme i jämförelse med andra förulstfria format såsom FLAC och APE. Även för musikälskare kan det vara svårt att förvara sina ursprungliga WAV-filer. Att komprimera filerna till en bättre storlek är därför att rekommendera.

ii

Konvertera URL till WAV – Nuförtiden finns det många hemsidor för online streaming, uppspelning och delning av musik, däribland Sporify och Deezer. Vill du ha dessa på din dator måste du betala för dem. Vill du inte betala för dem kan du istället använda dig av en URL-konverterare för att konvertera URL till WAV utan att förlora kvalité.

Betyg:4.8 /5(baserad på 19 betyg)Tack för ditt betyg!
Skriven av:tillLjudkonverterare.Senast uppdaterad den 19/11/2015

Lämna en kommentar

Vänligen ange ditt namn!
Vänligen ange innehåll!

Kommentar (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Exklusiva
presenter
&
värdefulla
rabatter
Läs mer
Apowersoft Unlimited
En installation för all 14+ av Apowersofts produkter
new
Support
Dela
Omdöme
Kommentera
Tillbaka till toppen