Vad är MP3-formatet?
Kommentar

Vad är MP3-formatet?

Senast uppdaterad den 06/11/2015 av

MP3 är ett digitalt ljudformat som utvecklades av Fraunhofer Institutet och som offentlig gjordes år 1993. Namnet refererar till tre-lagers komprimeringen hos MPEG-1 och MPEG-2 filer. Filformatet började bli populärt 90-talet efter att ljudspelaren Winamp introducerades år 1997. Idag är det fortfarande ett utav de mest populära och använda ljudformaten, detta till stor del p.g.a sin lilla storlek och kompatibilitet med olika mediaspelare och enheter.

Filnamnsändelse: MP3

Kategori: Ljudfil

Populäritet: Populär bland musikfans

Utvecklare: Moving Picture Experts Group (MPEG)

Fakta om MP3

  • MP3-filer är mindre i storlek efter som allt ljud som människan inte kan uppfatta har tagits bort.
  • En CD-ripper kan användas för att extrahera WAV-filer från en CD för att därefter spara dem som MP3-filer.
  • Även om MP3-filer oftast är nerladdade och spelade på mediaspelare, så förekommer streaming av dem.
  • En MP3-fil som kodats på 128kbit/s är bara 1/11 av original storleken.

Fördelar: MP3-formatet använder komprimeringsteknologi för att minska i storlek. VIlket är anledning till att det tar upp lite utrymme på en dator eller annan enhet. På grun av sin lilla storlek kan den enkelt delas på Internet. MP3 är dessutom ett standard format som fungerar bra med alla mediaspelare och likande enheter.

Nackdelar: MP3-formatet är designat för att minska filstorleken samtidigt som det ursprungliga ljudet behålls, men det förekommer alltid skillnader på original filen och den konverterade MP3. De flesta MP3-låtarna på Internet är upphovsrättskyddade. Att dela dem på nätet kan leda till problem.

Hemsidor tillgängliga för nerladdning av MP3

i

MP3Juices

Denna sidan är ganska enkel att använda. Öppna den och skriv in namnet på låten eller artisten du letar efter i sökfältet. Sökresultatet kommer visa var du kan spela musiken innan du laddar ner den. Klicka på “ladda ner” -knappen bredvid filen för att påbörja nerladdningen. Du kan även kopiera och klistra in en URL från YouTube för att ladda ner den i MP3 filformat. Nerladdningstigen beror på din uppkoppling.

ii

MP3Skull

MP3Skull har ett enkelt gränssnitt. Även här skriver du in namnet på en låt eller en artist i sökfältet. Det finns en uppspelningsfunktion som inte riktigt fungerar. Online streaming av musik verkar inte fungera på hemsidan. Tryck på “ladda ner” för att bli omdirigerad till sidan där man faktiskt laddar ner filer. Kom ihåg att alla av sidorna inte är tillgängliga; då måste du testa andra alternativ bland sökresultaten. Sidan har rekommendationer om de mest nerladdade låtarna vilket kan vara hjälpsamt om du vill följa med i svängarna. Ett minus är att det finns pop-ups och att andra sidor visas när man klickar på hemsidan, vilket blir frustrerande efter ett tag.

ii

MP3PM

MP3PM är den bästa av dessa tre hemsidorna. Både alterantivet för streaming och nerladdning av musik fungerar felfritt. SÖker efter en artist eller namnet på en låt och klicka på nerladdningsikonen bredvid filen du vill spara. Här får du även en lista på populära låtar i olika kategorier. Det enda problemet är att sidan öppna oönskade sidor på första nerladdningsförsöket så man måste testa igen innan det fungerar.

Program som kan spela MP3-filer

iTunesApple iTunes – iTunes utvecklades av Apple och kan spela och konvertera MP3-, AAC-, MPEG-4- och WAV-filer. iTunes finns också tillgängligt för de som använder Windows.

QuickTime PlayerQuickTime Player – QuickTime Player stödjer en rad olika video-, ljud- och bildformat. Det finns en klassisk version tillgänglig för Windows Xp och nyare mer uppdaterade versioner för Mac OS X Snow Leopard och senare.

Windows Media PlayerWindows Media Player – Windows Media Player är ett multimediaprogram för uppspelning av ljud och bilder på PC. Programet kan även rippa musik från CD och bränna låtar.

VLC PlayerVLC Media Player – Är ett utav de smidigaste programmen för sändning av mediafiler då det stödjer en lång lista med mediafiler, inklusive MP3. Det är dessutom bärbart och lättviktigt.

RealPlayerRealPlayer – Denna cross-plattformen kan spela MP3 och flera andra format såsom Windows Media och QuickTime. Plattformar man kan köra RealPlayer på inkluderar Windows, Linux, Mac, Muix med flera.

Allt-i-ett lösning för MP3-format

i

Konvertera M4A till MP3 – M4A är mer känt som de ljudformatet Apple använder i iTUnes och iPods. Filformatet är inte lika populärt som MP3 trots att det utvecklades för att ersätta MP3. Dessutom är enheterna och programen som kan spela M4A-filer få. För att kunna njuta av låtar i M4A-format utan begränsningar, rekommenderas det att man konverterar dem till MP3.

ii

Konvertera FLAC till MP3 – FLAC, Free LosslEss Audio Codec, är ett ljudformat för förlustfri komprimering av ljud. Ljud som komprimerats i detta filformatet har samma ljudkvalitet som original filen fast en ganska stor filstorlek. Uppspelning av FLAC i diverse bärbara spelare är dessutom mycket begränsat om man jämför med MP3. Så med storleken och den bristande kompatibilitet i beaktande, är det bättre att konvertera FLAC till MP3.

iii

Konverta APE till MP3 – APE kallas också “Monkey’s audio” är ett filformat för förlustfri komprimering. Det gör sig inte av med ljuddata under kodningen för att kvaliteten ska behållas, men det gör även storleken. APE saknar och stöd från många mediaspelare och bärbara prylar. Att konvetera APE-filer till MP3 är en bra lösning.

Betyg:4.3 /5(baserad på 17 betyg)Tack för ditt betyg!
Skriven av:tillLjudkonverterare.Senast uppdaterad den 06/11/2015

Lämna en kommentar

Vänligen ange ditt namn!
Vänligen ange innehåll!

Kommentar (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Exklusiva
presenter
&
värdefulla
rabatter
Läs mer
Apowersoft Unlimited
En installation för all 14+ av Apowersofts produkter
new
Support
Dela
Omdöme
Kommentera
Tillbaka till toppen