Vad är WMA?


Om WMA

WMA, kort för Windows Media Audio, är ett ljudformat som utvecklats av Microsofts utvecklare Henrique Malvar och hans team. Generellt sätt kan man säga att WMA kan referera till ett format eller en codec. Och eftersom formatet numera stödjs av iTunes har det vuxit sig populärt och blivit en stark rival till MP3 formatet.

WMA

Typ:WMA

Företag:Microsoft

Frekvens:320—112kbps

WMA historier

  • När Microsoft släppte den första versionen av WMA, påstod de att formatet kunde komprimera filer snabbare MP3 och skapa ljud som var jämlikt MP3 fast hälften så stort. Det här tillkännagivandet mötes av tvivel, framför allt från musikentutiaster.
  • Även om WMA först utvecklades för att tävla med MP3, så är det inte alls lika populärt.
  • Baserat på den ursprungliga WMA-koden har Micrsoft utvecklat WMA Pro, WMA Lossless och WMA Voice. Med de har designats med andra codecs och är därför inte kompatibla med den första.
  • WMA förbättra playback effekter med en låg bitrate, vilket betyder att den kan behålla ljudkvaliteten i en mindre filstorlek. Fast den fungerar inte så bra vid högre frekvenser. Det är en funktion som är prefekt om man vill komprimera Engelska lyssnings-ljudfiler.

Fördelar:

  • MS har hittils släppt åtta versioner av WMA. Versionerna efter WMA 7 stödjer certifikatskryptering i hopp om att kunna skydda upphovsrätten för musiker och skivbolag.
  • WMA kan komprimera ljud snabbare, vilket betyder att den kan innehålla högkvalitativt ljud med mindre krav på utrymme.

Nackdelar:

  • Oftast förlorar man lite kvalitet när man komprimerar ljud via WMA codec. För användare som är väldigt petiga när det gäller ljudkvalitet, är WMA långt ifrån perfekt och de bör istället testa format som FLAC (Free Lossless Audio Codec) eller APE (och så känt som monkeys audio).
  • Microsoft kontrollerar WMA standarden men delar den inte med andra operatörer.
1

WMA vs. MP3

Eftersom WMA försöker mäta sig med MP3 så undrar vi så klart vilken som är bäst. Både WMA och MP3 är populärar format som komprimerar ljud till en bärbar storlek för enkel leverans. Trots den garanterade förlusten av kvalitet, har båda formaten sina fördelar. Eftersom WMA enkelt kan streamas används det på många hemsidor och når på så sätt ut till många online-användare. På grund av den höga ljudkvaliteten och den lilla storleken passar formatet perfekt för personer som måste balansera kvaliteten och filstorleken. Dessutom presterar WMA väldigt bra med en låg bitrate (antalet bits som bearbetas på en utsatt tid, en låg bitrate resulterar i liten storlek). Rent teoretiskt kan ingen mäta sig med WMA när det gäller ljudkvalitet för filer som är mindre än 128k. Med en bitrate upp till 128k, bir MP3 av med de högre frekvenserna, och det gör inte WMA. Fast och andra sidan så förbättras inte WMA efter 128k. Med en bitrate på 192k blir ljudeffekter bättre i MP3 än WMA.

2

Program som kan spela WMA-filer

Windows Media PlayerWMP – Windows Media Player, en mediaspelare och ett mediabibliotek som utvecklats av Microsoft och som används för att spela upp ljud (inlusive WMA) och video.

TTPODttpod – ttpod är en kraftfullt och helt kostnadsfri programvara för uppspelning av musik som stödjer en mångd olika format, där i bland WMA.

spotifySpotify – Spotify streaming platform kan spela WMA musik.

foobarFoobar – Foobar, utvecklat av Peter Pawlowski, stödjer formatet.

Musikhemsidor på nätet som kan spela WMA-filer

jango – denna musikhemsidan har ett omfattande bibliotek av högkvalitativ musik.

tunein – skapad av Bill Moore, erbjuder över 100.000 riktiga radiostationer samt WMA-musik.

songza – denna hemsidan är känd för sin unika stil och sin märkliga blanding musik, här kan du njuta av WMA-musik.

gaana – den här hemsidan samlar in olika musikstilar från olika länder, hemsidans vackra utseende är välidgt imponerande.

live365 – användargränsnittet är stabilt och musiken erbjuds i många olika format.

Tips: om du hittar låtar som du gillar på nätet men inte ver hur du spara dem, kan su spela in dem på din telefon, surfplatta eller MP3-spelare med hjälp av Apowersoft Streaming Audio Recorder. Processen är simpel. Men innan du börjar inspelningen bör du välja WMA som utmatningsformat, därefter klickar du på Startknappen för att aktivera konverteringen. Sen kan du lyssna på dina favorit sånger så mycket du vill.

Intergrerade lösningar för WMA formatet

i

Ljud till WMA

Det finns en mängd olika sätt att konvertera ljudformat till WMA. En utav de bästa lösningarna är Apowersoft Video Converter Studio. Efter att du installerat programmet startar du upp det, lägger till ljudfiler, väljer WMA som slutformat och startar konverteringen. Efter att ha läst om lösningar för konvertering av ljud till WMA kan användare med speciella behov eller exakta format fortsätta läsa.

MP3 till WMA – eftersom de är så pass vanliga är det ganska lätt att konvertera MP3 till WMA.

M4R till WMA – M4R fungerar enbart på Apple enheter. Om du vill föra över dina M4R ringsignaler till andra enheter behöver du först ladda ner mjukvara för att konvertera M4R till WMA.

ii

Video till WMA

Många program kan extrahera ljudfiler från video för att sedan konvertera dem till WMA. Apowersoft Video Converter Studio är ett utav dem. Med det här programet kan du göra följande konverteringar:

MP4 till WMA – MP4 är ett välanvänt videoformat, och du kan extrahera ljudet för att sedan konvertera dett till WMA.

WMV till WMA – Även WMV är utvecklat av Microsoft. Många program kan hjälpa dig med att konvertera WMV direkt till WMA.

Lämna en kommentar

Vänligen ange ditt namn!
Vänligen ange innehåll!

Kommentar (0)

Få dem nu!
APOWERSOFT
Exklusiva
presenter
&
värdefulla
rabatter
Läs mer
Apowersoft Unlimited
En installation för all 14+ av Apowersofts produkter
new
Support
Dela
Omdöme
Kommentera
Tillbaka till toppen